Rial Installatie- & Beveiliging Techniek
website security
Ga naar de inhoud

Meterkast renovatie

Installatie & ICT
In veel oudere huizen zijn het aantal groepen niet voldoende voor het aantal grootverbruikers dat de meeste mensen tegenwoordig in huis hebben. Daarom moet een groepenkast vaak vervangen worden om alle apparatuur correct aan te sluiten. Met name in oudere huizen tref je vaak oudere stoppenkasten aan zonder aardlekschakelaars en hoofdschakelaar woordoor er een gevaarlijke situatie ontstaat bij sluiting. Soms moet de groepenkast ook vervangen worden omdat deze simpelweg te weinig ruimte bied voor het gewenste aantal groepen.
Denk hierbij aan een oude woning die door een verbouwing gemoderniseerd wordt of een complete nieuwe elektrische installatie krijgt, maar ook wanneer u de onderstaande aspecten tegen gaat komen.

  • Uitbreiding van uw elektrische apparaten.
  • Vervanging door ouderdom van de oude meterkast.
  • Uitbreiding keuken. ( vaatwasser, combi oven, keramische kookplaat )
  • Zonnepanelen.
  • Laadpaal t.b.v. auto.
  • Krachtstroomvoorzieningen.
  • Gas eraf, meer stroom nodig.

Als de oude groepenkast vervangen moet worden omdat deze simpelweg te weinig groepen heeft of is veroudert, dan kunnen de bestaande groepen meteen worden uitgebreid naar het vermogen wat u nodig dient te hebben. Ook is het mogelijk een deel van de groepenkast te vervangen of te laten uitbreiden, wat het allemaal weer een stukje goedkoper maakt.
Zelf een groepenkast of installatieautomaat gaan vervangen betekend werken onder spanning en leverd een gevaarlijke situatie op.
U werkt rechtstreeks aan onder spanning staande componenten welke afgezekerd zijn op 35 ampere.
Bij aanraking is dit dodelijke of met een beetje geluk komt u eraf met brandwonden.
Ook dient u kennis te hebben van de volgende zaken:

  • Weet u hoeveel groepen u nodig heeft? Denk hierbij aan de vaatwasser, wasmachine, combi oven, elektrische auto.
  • Heeft u 1 fase of 3 fase ( 220 V of 380 V ) aansluiting?
  • Heeft u een 1 of 3 fase meterkast nodig of een 1/3 meterkast?
  • Hoeveel aardlekschakelaars heeft u nodig?
  • Heeft u aardlekautomaten nodig?
  • Krijgt u, of heeft u een kookgroep nodig voor een inductiekookplaat?
  • Wilt u, of heeft u zonnepanelen of een laadpaal?
  • Aan welke eisen moet de meterkast eigenlijk voldoen.
  • Uzelf bent verantwoordlijk voor de nieuwe groepenkast
  • Verzekeringen keren niet uit bij sluiting en/of brand bij een door uzelf geplaatste groepenkast.

Daarnaast staat een groepenkast van binnen onder spanning en voor de aardlekautomaat is dit mogelijk dodelijk afhankelijk hoe de stroom uw lichaam verlaat.
Als installateur zijn wij bevoegd om dit soort risico's uit te sluiten en de spanning op de meterkast tijdelijk uit te schakelen.
Een kleine fout kan u al fataal worden als u werkt aan een meterkast onder spanning.
Tevens zal een verzekering bij calimiteiten zoals bij brand niet uitkeren als mocht blijken dat door een niet bevoegd persoon de meterkast is aangepast.
Degene die als laatste werkzaamheden verricht aan een meterkast is en blijft verantwoordelijk voor de gehele installatie.
Hierdoor archiveren wij alle door ons geplaatste meterkasten d.m.v. gemaakte foto's en plaatsen wij een zegel.
Hoofdschakelaar

Het is nu verplicht een hoofdschakelaar te hebben in uw groepenkast.
Als u de hoofdschakelaar omzet wordt de toevoer van alle stroom onderbroken en kan er veilig gewerkt worden aan uw elektische installatie.

Aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar met bijbehorende aardpen zijn noodzakelijk en zorgen voor een goede stroomverdeling over uw groepen zodat de kans op overbelasting of het doorbranden van apparaten sterk minimaal wordt. Sinds 1976 is het hebben van een aardlekschakelaar verplicht, maar sommige oudere stoppenkasten in oudere huizen hebben deze nog niet. Dit is levensgevaarlijk en daarom moeten deze groepenkasten vernieuwd worden. De aardlekschakelaar is de beveiliging voor u en uw kinderen indien ze in aanraking komen te staan met de elektrische installatie en schakeld tijdig de spanning uit.

Hoeveel groepen zijn er voor u woning nodig?

De gemiddelde berekening die er gebruikt wordt voor een woning is als volgt.
De meeste installatieautomaten zijn 16 ampère waardoor de maximale belasting die de groep kan hebben ( 16 x 230 Volt ) = 3680 Watt is.
Wilt u bijvoorbeeld een nieuwe keuken plaatsen dan kijkt u op de nieuwe apparatuur wat het vermogen is van het apparaat.
Op een vaatwasser, oven, koelkast, combimagnetron, wasmachine of droger staat exact vermeld hoeveel Watt deze gebruiken.
U moet ervan uitgaan dat alle apparatuur op 1 groep tegelijkertijd moet aan kunnen staan en hierdoor niet meer dan 3680 Watt word verbruikt.
Hierdoor zult u zien dat veel apparaten een eigen groep nodig zullen hebben.
Een ( inductie ) kookplaat heeft zelfs twee groepen nodig wat ook wel een kookgroep word genoemd.
Heeft u een 3 fase groepenkast dan dient u vooraf na te gaan of uw inductie kookplaten werkt op een kookgroep ( 1 fase ) of een 3 fase groep.
Veel inductie kookplaten werken op beide aansluitingen maar vraag de leverancier van de kookplaat welk type aansluiting hij nodig heeft.

Zonnepanelen & Laadpalen

Voor zonnepanelen worden vaak aardlekautomaten toegepast van 16Ah / 100mA met een C karakteristiek.
Van groot belang is dat bij het plaatsen van zonnepanelen de rest van uw groepenkast de opgewekte stroom wel kan verwerken.
Een hoofdschakelaar is in de meeste gevallen 40Ah en deze kan al snel te klein zijn in de nieuwe situatie.
Voor het plaatsen van de centrale apparatuur van het zonnepark dient u 1 rij in uw nieuwe meterkast vrij te houden.
Een laadpaal plaatsen voor uw elektrische auto betekend een aanpassing van uw groepenkast.
Laadpalen werken zowel op een 1 als op een 3 fase aansluiting echter zal het opladen van uw auto veel meer tijd kosten bij een 1 fase aansluiting.
Bij een 1 fase aansluiting dient er een extra 16Ah installatieautomaat geplaatst te worden en afhankelijk van uw groepenkast indeling nog een extra aardlekschakelaar.
Uw heeft dan 16Ah beschikbaar maar dat kan bij het gebruik van alle apparatuur in uw woning al snel uw hoofdzekering doen overbelasten.
De nieuwe laadpalen meten uw verbruik in woning en sturen dan minder stroom naar uw auto met het gevolg een nog langere laadtijd.
Bij een drie fase aansluiting heeft u 3x 16Ah ter beschikking en zal uw auto veel sneller opladen.
Denk bij de aanschaf van een elektrische auto hier goed over na want het zijn extra kosten voor de aanpassing / vervanging van uw meterkast.
Gas eruit / Stroom erin

Over een paar jaar gaat de gaskraan dicht, maar waar halen we dan alle stroom vandaan.
Het huidige stroomnetwerk wat in de grond ligt zal de toenemende vraag niet aan kunnen.
Hierdoor zal er in het grond nog veel moeten worden aangepast, want met een enkele fase in uw meterkast van 35Ah gaat u het straks niet meer redden.
De verwachting is dan ook om straks alle huizen op een 3 fase ( 3x 25A ) aansluiting aan te gaan sluiten waardoor de meeste groepenkasten moeten worden aangepast cq. vervangen.
In uw woning zal uw huidige 1 fase groepenkast moeten worden vervangen voor een 3 fase uitvoering.
Een groepenkast op 3 fases verdeelt de stoom van 3x 25 ampere over het aantal groepen die u heeft.
Hierdoor krijg u i.p.v. 1x 35Ah, 3x 25Ah ter beschikking waardoor u meer stroom kunt gaan afnemen en/of gaan leveren met uw zonnepanelen.
Onze nieuwe 1/3 fase groepenkast sluiten wij aan op uw 1 fase aansluiting d.m.v. een brug.
In de toekomst verwijderd uw energie leverancier deze brug en is hij geschikt voor de nieuwe 3 fase aansluiting.
Indien u uw oude meterkast wilt gaan vervangen, kies dan nu al voor een 1/3 fase uitvoering want dan bent u klaar voor de toekomst.

Hieronder een voorbeeld van de opbouw van een 1 & 3 fase meterkast.

          
Aansluiten nieuwe groepenkast

Bij het vervangen hoort natuurlijk ook het aansluiten van de groepenkast en dit vergt zoals u kunt lezen de nodige kennis.
Bij het aansluiten moet er aan meerdere aspecten gedacht worden zoals de aarding, en een juiste verdeling van de groepen.
Bij het samenstellen van een groepenkast is het belangrijk dat er een goede verdeling van stroom capaciteit wordt gemaakt.
U wilt immers niet dat als uw wasmachine en droger tegelijkertijd aan staan, uw groepenkast overbelast raakt.
Door een goede stroomverdeling te maken over het aantal groepen die u krijgt, kunt u met een gerust elektrisch koken terwijl de droger en/of vaatwasser aan staan.
Omd een elektricien exact weet hoe hij het stroomverbruik moet verdelen komt u in een later stadium niet in de problemen terecht.
Het aansluiten van een enkele automaat is natuurlijk niet zo moeilijk maar het vervangen van een groepenkast vraagt toch de nodige vakkennis.
Werkzaamheden aan groepenkasten betekent vaak werken met bekabeling die onder spanning staat omdat u die niet kunt uitschakelen.
Bij aanraking van bekabeling onder spanning voor de aardlekschakelaar / hoofdschakelaar is dit hoogst waarschijnlijk dodelijk. ( PAS HIER MEE OP !! )
Onze groepenkasten worden vanaf de hoofdschakelaar naar alle componenten voorbereid met de voorgeschreven 6mm2 bedrading.
Ook een goede aarding is een belangrijk onderdeel voor de juiste werking van een groepenkast welke door ons altijd wordt getest.
De aarding zorgt ervoor dat u immers niet onder stroom komt te staan.

Onze richtprijzen voor renovatie meterkast

Wat is de prijs van een groepenkast vervangen en hoeveel groepen heeft u nu daadwerkelijk nodig voor uw woning?
We geven u een klein voorbeeld van de gemiddelde prijzen die wij berekenen met het verschillend aantal groepen wat u nodig heeft:

    

    

    

De vermelde prijzen zijn incl. voorrijkosten met een maximale reistijd van 30 minuten gerekend vanaf Doetinchem.

Noot: Eventuele parkeerkosten in binnensteden worden aan uw doorberekend.

Tot slot

Het vervangen en aansluiten van de nieuwe groepenkast kunt u het beste door een elektricien laten uitvoeren.
Een elektricien weet exact hoe hij de stroom moet verdelen over de nieuwe groepen en voorkomt hiermee een overbelasting van de componenten.
De persoon die uw groepenkast als laatste heeft aangepast blijft bij calamiteiten aansprakelijk voor eventueel gemaakte fouten.
Indien uzelf als onbevoegd persoon uw groepenkast aanpast c.q. vervangt bent uzelf aansprakelijk bij calamiteiten en zal een verzekering niet uitkeren.
Copyright © 2024; Rial Installatie- & Beveiliging Techniek. Alle rechten voorbehouden.
Designed by Rial ICT Design.
Terug naar de inhoud